Ses Terapisi Nedir? Ses Terapisi Ne İşe Yarar?

ses terapisi, ses terapisi nedir, ses terapisi nedir nasıl yapılır, ses terapisi yöntemleri, ses terapisi egzersizleri, ses terapisi aleti, ses terapisi alanlar
ses terapisi borusu, ses bozukluğu terapisi, ses terapisi cihazı

Ses Terapisi Nedir?

Ses Terapisi Nedir

Kişinin ses ritminde, yüksekliğinde, ses süresinde, ses biçiminde bir sorun olduğunda uygulanan yöntemdir. Ses terapisine ihtiyaç olup olmadığının anlaşılması diğerlerine nazaran daha güçtür. Kolayca karıştırılabilir. Uzman birisinin bu teşhisi koyması önem arz eder.

Ses terapisine ihtiyacı olan birisinin ” ankara da bu havalara alışamadık” cümlesini ” anKara da bu HavaLara alıŞAmadık” şeklinde konuşması beklenebilir.

Ses Terapisi Ne İşe Yarar?

Ses Terapisi Ne İşe Yarar

Dil ve gırtlak eğitimi ile çeşitli egzersiz ve çalışmalar ile kişinin sorun yaşadığı seslerin, ve harflerin düzeltilmesi sağlanır. Cümle içerisinde geçen zamanı ve şiddeti bu süreçte ayarlanır. Alıştırmalar ve egzersizler ile sorun yaratan ses ve harflerin diğerlerine uyum sağlaması sağlanır.

Tedavi alan kişinin, bu tedavinin sonunda konuşmasının tamamen normale dönmesi beklenir.

Ses Terapisinin Kapsadığı Bozukluklar Nelerdir?

Ses Terapisinin Kapsadığı Bozukluklar Nelerdir

Ani ve yüksek sesle bazı harf ve seslerin telaffuzu şeklinde ortaya çıkan bozuklukları, Seste gecikmeyle ortaya çıkan bozuklukları, Sesin kaynaşması ve ya yok olması gibi bozuklukları kapsar.

Not: Ses terapisti bazı bozuklukları cerrahi müdahale olarak teşhis edebilir. Dilin ve gırtlağın eğitimsizliğinden değil de biyolojik bir sebebi olduğu (örneğin ses telinin bozukluğu gibi ) kanısına varırsa cerrahi operasyonları önerir.

Kekemelik gibi bozukluklar da ses terapisi ile düzeltilebilir. Kekemeliğin konuşma, ses ve ya dil terapisi ile düzeltileceğine pratisyen yaptığı gözlemler sonucunda karar verir.

Ses Terapisi Ne Zaman Alınmalıdır?

Ses Terapisi Ne Zaman Alınmalıdır

Cerrahi operasyon, Felç ve Medikal tedavi süreci yoksa veya geçmişse alınabilir. Kekemelik, konuşma bozukluğu veya operasyon sonrası alışma problemleri çeken kişiler pratisyenlere başvurur ve tedavi sürecine karar verilir.

Ferç ve yaralanma sonrası rehabilitasyon sürecinde bu eğitim hemen alınmalıdır. Kişinin derhal konuşma düzenine dönmesi sosyal ve psikolojik olarak önem taşır.

Ses Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ses terapisi nasıl yapılır?

Soruna odaklı egzersiz guruplarıyla yapılır. Alıştırmalar ve araçlar da kullanılarak ses normale döndürülür.

Çocuklarda ses terapisi nasıl yapılır?

Çocuklarda bu terapi oyunlar aracılığıyla yapılır. Çocuk bu egzersizleri bir oyun olarak algılar.

Ses terapi aleti var mı?

Ses terapisine yardımcı olan pek çok araç var ama kullanınca düzelten özelleşmiş bir makine yoktur.

Ses terapisi alanlar düzeliyor mu?

Evet düzelir. Kişinin tepki süresi değinebilir ama pozitif sonuçlar alınır.