konuşma terapisi eğitimi, konuşma terapisi nedir, konuşma terapisi egzersizleri, konuşma terapisi nasıl verilir, konuşma terapisi dil
konuşma terapisi etkinlikleri, konuşma terapisi evde, konuşma terapisi faydaları, konuşma terapisi felç, konuşma terapisi kelimeleri
Konuşma Terapisi Nedir?

Konuşmanın akışında, seslerin telaffuzunda, kelimeler arası boşluklarda ve benzeri durumlarda yaşanan aksaklık ve sorunların giderilmesi için uzman pratisyenlerce verilen iyileştirme sürecidir.
Konuşma terapisini mutlaka alanında uzman kişiler bozukluğa ve şiddetine göre teşhisi koyduktan sonra verilmelidir.
Konuşma Terapisi Ne İşe Yarar?

Bireyin yaşadığı bozuklukların kekemeliğin, bozuk konuşmanın giderilmesi için yapılan bir takım egzersiz ve çalışma sistemidir. Pratisyene başvurulan sorundan ötürü uzman hekim bu konuda ki rahatsızlığı belirlemek için bir takım testler yapar ve sorunu belirler.
Belirlenen soruna ve şiddetine bağlı olarak uygulanacak en doğru terapi sistemini belirler. Belirlenen terapi sürecinde sorun ve sorunu oluşturan etmenler giderilir.
Bu sürecin sonucunda günlük konuşma dilinde veya en yakın biçimde kişinin konuşabilmesi sağlanır. Bu terapinin süreci hastaya ve hastalığın şiddetine bağldır.
Konuşma Terapisinin Kapsadığı Bozukluklar Nelerdir?

- En yaygın bozukluk kekemeliktir. Kelime tekrarı, duraksama, önce ve ara ses boşluğu kullanan kişilere konulan teşhistir.
- Hızlı ve bozuk konuşma rahatsızlığı. Kelimelerin yerini karıştıran, anlamsız ifade kullanarak anlatımı bozan ve hızlı konuşmaya bağlı olarak kelime seçiminde yanılan kişilere konulan teşhistir.
- Nefeslenme hatasından kaynaklanan bozukluklar. Cümlenin tek nefeste söylenmeye çalışılması veya arada çok fazla nefes alınmasından kaynaklanan cümle dağınıklığıdır.
Ne zaman Konuşma Terapisi Alınmalıdır?

Sorunun ilk baş gösterdiği dönemlerde hemen alınmaya başlanabilir. Kişinin yaşı eğitimini kolaylaştırabilir. Erken yaşta konuşma terapisine ihtiyaç duyan bireyler oyunlar ile eğitilip sosyal hayatlarında bir sorunla karşılaşmadan yaşamına devam edebilirler.
Belli bir yaştan sonra ortaya çıkan veya o yaşa kadar devam eden sorunlar için de konuşma terapisi alınabilir. Sorunun ne süredir devam ettiği terapinin sürecini etkiler sonucunu etkilemez.
Konuşma Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Evet, 3,5 yaşından itibaren alabilirler.
Çevrenizdekiler veya kendi farkındalığınız ile konuşma sıkıntısı çekip çekmediğinizi anlayabilirsiniz.
Belli bir yaşı yoktur her yaşta terapi alınabilir.
Evet, biyolojik sorunlar giderildikten sonra konuşmanın günlük akışına kavuşması için terapi alınabilir.
Uzman birisinin teşhisi ve yönlendirmesi olmaksızın yapmaya çalışmak çok zordur.