dil terapisi nedir, dil terapisine gidenler, dil terapisi nasıl yapılır, dil terapi aynası, dil terapi aynası nasıl kullanılır, dil terapisi dersleri, dil terapisi raporu, dil terapisi eğitim videoları, dil terapisi etkinlikleri, dil terapisi evde
Dil Terapisi Nedir?
Dil tembelliği, Dil yaralanması (sonrası), Afazi (inme), ve bazı nörolojik sebeplerle ortaya çıkan dildeki konuşma ritmini engelleyen bozukluğun giderilmesini amaçlayan tedavi sürecidir.
Dil ile ilgili sorunların sebepleri çok çeşitli olabilir. Ameliyat geçirilmesi gerekmiş olabilir. Felç, İnme gibi durumlar ile bir sorun oluşmuş olabilir. Psikolojik ve Stresi sonucu bir bozukluk ortay açıkmış olabilir.
Cerrahi ve Medikal ihtiyaç duyulan problemlerde öncelikle bu süreçlerin bitmesi beklenmelidir. Fiziksel bir hasar varsa bu hasar giderilmeden terapi uygulanmaz.
Dil Terapisi Ne İşe Yarar?
Çeşitli egzersiz ve çalışmalarla gücünüz yitirmiş kasların gücüne kavuşması, doğru çalışmayan kasların eğitimi ve sonuç olarak düzgün bir konuşmanın kazanılması için uygulanan yöntemdir. Konuşma bozukluğu çeken kişilerin hangi sebepten olursa olsun doğru teşhis ve müdahale ile sağlığına kavuşturulmasını sağlar.
Özel eğitime ihtiyaç duyan otizmli bireyler, stres sonucu ortaya çıkan dil sorunları, yaralanma ve operasyon sorması işlev bozuklukları, inme ve ferç sonrası yaşanan işlev bozukluklarının giderilmesini ve kişinin düzgünce konuşabilmesi sağlanır.
Ses Terapisinin Kapsadığı Bozukluklar Nelerdir?
Sesi yutmak, tonlama bozukluğu, eksik ve fazla vurgu, inceltmek, telaffuz edememek durumlarında uygulanan bir terapi biçimdir. Ses terapisinin ve Dil Terapisinin bazı kısımları cerrahi müdahale olmadan düzeltilemez.
Dil terapisinin ses terapisi gerektiren kısmı daha çok medikaldir. Ses terapisinde kişi o sesi kullanmayı veya nasıl kullanacağın bilmiyordur. Bu kişilerin eğitimi görece daha kolaydır. Dil terapisine dayalı Ses bozukluğu yani ikisinin birleştiği noktada dilde bir işlev kaybı vardır.
Dilde ki işlev kaybı tedavi ile düzeltilebilir. Egzersiz ve pratikler ile işlevini kayıp etmiş organlar eski gücüne kavuşturulur. Ses terapisi ile de telaffuz ve konuşma sağlanır.
Ne Zaman Dil Terapisi Alınmalıdır?
Öncelikle terapiye ihtiyaç duyan kişinin durumu göz önüne alınmalıdır. Bir ameliyatını çıkmışsa medikal sürecin bitmesi beklenmelidir. Otizmli bireyler için süreç olmaksızın alınabilir. Çocuklarda ya da yaralanma yaşamamış kişilerde zaman belirteci yoktur.
Bir zamanlamanın oluşması nadir durumlar vardır. Bunlar da bilinç kaybı, tedavi süreci, organ kaybı, iyileşme sürecidir. Sürecin bağlayıp başlayamayacağı veya türü uzman hekimlerce belirlenir.
Dil Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Birçok araç ve egzersiz tekniği kullanılır.
Terapi sürecinde kullanılan delikli bir ayadır. Aynalı tavafından bakan kişi dedikten terapisti aynadan kendini görerek taklit eder.
Her tedavi için olmasa da bazıları için sürekli tekrar edilmesi gereken egzersizlerin kayıtlı olduğu videolardır.
Sorunun ve çözümün ne olduğunu bilmeden çözmek ne yazık ki mümkün değildir.